Skalberg Ariadne

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II

VH20-035-0100
connemara, tamma, 144 cm, ruunikonkimo
syntynyt 15.11.2019 | 8 vuotta
kasvattaja Skalberg Stud, omistaja Cery (VRL-02116)

kilpailee kouluratsatuksessa
ko: vaB, re: 50cm

Aria laiduntaa idyllisessä laidunmaisemassa yhdessä muiden tammojen kanssa. Korvat valppaana, hännän huiskiessa itikoita kauemmaksi apajilta, pahaa aavistamaton nuori ponitamma lähestyy samaa mätästä, jonka Aria on itselleen löytänyt. Ei kestä montaa hetkeä kun sinulle varmasti selkenee mikä on Arian paikka laumassa. Aria ajaa nuoren kauemmaksi vilahtavin hampain ja luimivin korvin. Aria on paitsi johtava tamma, myös hyvin arvonsa tunteva ihmistenkin kanssa. Se ei kestä jossittelua, turhaa odottelua tai epäröintiä. Varmat ja määrätietoiset otteet sopivat Arian kanssa parhaiten niin arkeen, kuin kilpailutilanteisiinkin. Tästä syystä Aria ei myöskään ole ehkä se ykkösvalinta lastenponiksi, vaikka kyllä se selässään on kantanut montaa itseään määrätietoisempaa lapsiratsastajaakin.

Ratsastusta Arian kanssa voisi kuvailla mukavaksi ja motivoivaksi. Ariasta saa irti aina jotakin uutta ja sillä on itsellään kova työmoraali. Tamma on aina valmis tositoimiin ja itseasiassa turhautuu jolkottelusta. Maastoilu on asia erikseen, sitä Aria rakastaa, mutta jos ollaan kentällä tai maneesissa, tehdään töitä. Eikä se tarkoita piruetteja ja erikoisesteitä, ihan tavallisetkin aivopähkinät saavat Arian syttymään. Niistä hyvä ratsastus Arian kanssa rakentuu; laadukasta perusratsastusta, jolloin Aria tekee ne haastavammatkin jutut vähän kuin itsessään. Esteillä Aria syttyy todenteolla, mutta ratsastajalla täytyy olla perusteet vahvasti hallussa. Epäröinti turhauttaa Ariaa, eikä lopputulos ole silloin varmastikkaan puhdas rata.

Kiinnostaako kilpaileminen? Aria on täydellinen kaveri niin kokeneemmalle kilpailijalle, kun ensimmäisiin seurakisoihin tähtäävälle junnulle. Sillä pysyy pää kylmänä, vaikka ratsastajakin vähän hermoilisi. Kunhan ohjeet on selkeät ja rataa suoritetaan yhdessä, tiiminä, voi Ariaan luottaa sataprosenttisesti. Se on hyvä hyppääjä, jota ei tiukat paikat ja huonot kulmat haittaa - päin vastoin se suhtautuu niihin haasteena, jotka täytyy voittaa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Fortsholm Blayal
rnkm 145cm
ii. Bennetton rn 145cm iii. Bangalia II
iie. Ivona
ie. Fortsholm Eve rnkm 143cm iei. Opal
iee. Evelin SD
e. Ramona Issaiah
rnkm 145cm
ei. Halle Deddy rnkm 142cm eii. White Douglin
eie. Immanbeck
ee. Tydsna Hannah mkm 146cm eei. Mowgli
eee. Powlock's Queen

i. Fortsholm Blayal on varsin veikeä ruunikonkimo ori, joka omaa kotitallillaan kapinallisen maineen. Eikä turhasta - Blayal on monet kerrat löydetty aamutallissa pihalta tai rehuvarastosta kepposia tekemästä, eikä se myöskään yleensä säästä ratsastajiaan "pieneltä" härnäykseltä. Tämä pohjimmiltaan kiltti ori on kuitenkin taitava esteponi, joka on hypännyt nuoruudessaan korkeimmillaan jopa 120cm luokkia hyvällä menestyksellä.

ii. Bennetton, tämä hurmaava suklaanruskea ori oli ehdottomasti omistajansa ylpeys mahtavan näyttelymenestyksensä sekä näppärien estetaitojensa ansiosta. Bennetton sijoittui melkein joka kilpailussaan ensimmäiseksi tai toiseksi, mikä kertoo jo paljon orin hyppytaidoista. Ruunikko oli 145 senttimetrin korkuinen ja omasi ehdottoman komean ulkonäön.

ie. Fortsholm Eve on hiukan ilkikurisen luonteen omaava ponineiti, joka kilpaili paljon esteratsastuksessa, mutta on toiminut satunnaisesti myös muutamilla ratsastuskoulutunneilla paikkaamassa varsinaisia tuntihevosia. Evellä onkin kiltti luonne ja se on esteiden hyppäämisen lisäksi oikein hyvä myös lapsien kanssa. Säkäkorkeudeltaan Eve on 143 senttimetriä ja väriltään se on ruunikonkimo.

e. Ramona Issaiah on kaunis ja sirorakenteinen valkea tamma, jonka silmistä varmasti huomaa viisauden ja lempeyden heti ensivilkaisulla. Ramona onkin todella hyväluonteinen poni, joka omaa myös loistavan kilpailuvietin sekä hyppytyylin, joiden ansiosta se onkin menestynyt hienosti esteradoilla. Tamma on säkäkorkeudeltaan 145 senttimetriä, mutta siroudensa vuoksi näyttää paljon pienemmältä.

ei. Halle Deddy oli taitava ruunikonkimo kilpaponi, joka oli myös hyvin suosittu jalostuskäytössä erityisesti monipuolisuutensa ansiosta. Tämä 142-senttinen ori kilpaili nimittäin esteratsastuksen lisäksi myös kenttäratsastuksessa sekä sitä nähtiin aika ajoin kouluradoillakin. Halle Deddy oli ehdottomasti yritteliäs ja miellyttämishaluinen tapaus, jonka ansiosta se pääsi elämässään pitkälle!

ee. Tydsna Hannah on 146 senttimetriä korkea mustankimo ponitamma, joka omasi sydämen täynnä kultaa, mutta ei valitettavasti kovinkaan kehuttavasti oikeaa talenttia. Hannahilla kyllä kilpailtiin tavoitteellisesti esteratsastuksessa ja se yritti aina radoillakin parhaansa, mutta se ei riittänyt ja tamma siirrettiinkin jo hyvin aikaisin siitoskäyttöön.

Sukuselvityksestä kiitos Emmy!

Jälkeläiset

s. 31.8.2020, o. Berryard Daighar (i. Brallaghan Dai), omistaja JP, Hopewood Connemaras

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

30.11.2020 KRJ-Cup (Teilikorpi), vaativa B, 2/95

Kouluratsastuksessa 2480.87 op. (vaikeustasolla 6/5)

Kuuliaisuus ja luonne 1349.91 p.
Tahti ja irtonaisuus 1130.96 p.
Hyppykapasiteetti 198.5 p.
Rohkeus 198.5 p.

Kantakirjapalkinto

20.10.2020 pistein 19 + 19 + 18 + 19 = 75p. KTK-II

Laatuarvostelut

02/2021 pistein 8,5 + 40 + 16 + 20 + 12 = 96,5p. KRJ-II

Näyttelyt

23.08.2020 NJ-näyttelyt (Golden Leaves), irtoSERT, pt. Vibaja
07.09.2020 NJ-näyttelyt (Lindgård), irtoSERT, pt. alaera
14.10.2020 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud), irtoSERT, pt. alaera
09.11.2020 NJ-näyttelyt (Wyat Shetlands), MVAsert, pt. Miia Maria
01.12.2020 NJ-näyttelyt (Safiiritiikeri), MVAsert, pt. Terhi

Päiväkirja

Keskiviikko 21.10.2020

Heräsin siihen, kuinka kylmä viima nipisti peiton alta karanneita varpaitani. Jostain unen rajamailta mietin, että tätähän tämä talvi taas on. Todentotta, verhot avatessani sain huomata ensilumen saapuneen. Ulkona oli vielä pimeää, mutta tallin ulkovalot osoittivat hiljakseen lumeen peittoontuvaa maata. "Voi jukra, tätä ei tammat kyllä kestä", mietin ääneen.

Aiempien vuosien kokemuksella olen todennut, että jostain syystä ensilumi on kaikille tallin poneille tosi iso juttu. Etenkin tammoille, mutta uskon sen riehaantumisen johtuvan muutaman osalla lähinnä ryhmäpaineesta reagoida kylmään ja märkään. Fiia oli saapunut aamutallia tekemään ja oli jo ruokkinut ponit kun itse pääsin raahautumaan sisälle talliin. "Hyvää huomenta!", hän vastasi vielä pirteämmin kuin yleensä. Fiia oli semmoinen päivänpaiste, jolla oli positiivinen näkökulma ihan kaikkeen. Se oli todella tarpeellista tallin arjessa. Vastasin huomenet hymyssä suin ja päädyin Arian karsinalle. Tamma oli korvat hörössä ja turpa pöperössä malttamattomana ulospääsystä. Silitin sen päätä hymyillen. Moikkasin myös Cherryn, Snowyn ja Elbellan. Kaikki aistivat ulkona olevan kylmyyden ja näyttivät heti silminnähden tuuheammilta talviturkissaan.

Fiia puki riimun ja riimunnarut Arialle ja Cherrylle, minä puolestani Snowylle ja Bellalle. Kaikki neljä olivat vierekkäisissä karsinoissa, joten ulosmeno oli aina yhtä näppärää pari ponia kerrallaan. Ne ovat muutenkin sellainen tyttönelikko, että tulevat superhyvin toimeen. Alkujaan Berryardiin on kuitenkin rakennettu useamman ponin talliksi, joten kaikki pääsevät omiin tarhoihinsa.

Kuten osasin odottaa, ponien askeleet paitsi nopeutuivat, myös nousivat hyvin epäponimaisiksi. Ihme, että malttoivat odottaa tarhaan asti ja vapaaksi pääsyä, kunnes aloittivat shownsa. Cherry oli etunenässä villitsemässä Bellaa, joka on hieman pidättyväisempi tämmöisissä tilanteissa. Mukaan sekin silti lähti ja vierekkäisissä tarhoissa ne lietsoivat toinen toisiaan pukkilaukkaan. Välillä Cherry ja Bella kokoontuivat tarhoja erottavalle aidalle, jossa Cherry piti neuvottelua ja provosoivasti Bellan riimusta napaten pinkaisi taas juoksuun toiselle puolen tarhaa. Samalta meno näytti Snowyn ja Arian puolella. Snow on vähän semmoinen hissukka, mutta osaa kyllä irrotella kun syytä on. Se haisteli maata, kuopi sitä innoissaan ja heitti muutaman laukka-askeleen piruetti-tyylisesti. Aria ensin seisoa möllötti hämmentyneenä mitä ympärillä tapahtuu, kunnes myös teki tuttavuutta kylmän ja kostean maa-aineksen kanssa. Siitähän se riemu repesi ja tamma veteli myös innokasta pukkilaukkaa ympäri tarhaa. Fiian kanssa jaoimme aamuheinät vielä tarhoihin ja lähdimme orien luokse katsomaan, kuinka siellä oikein jaksetaan tänä upeana talvisena aamuna.

Maanantai 31.8.2020

Sunnuntai-ilta ei olisi voinut olla tavallisempi. Linda oli juuri saamassa valmiiksi iltatallia ja suurin osa poneista rouskutti ja tyytyväisenä heiniään. Linda oli kiinnittänyt huomiota tukalan oloiseen Snowyyn jo iltapäivällä. Pinja olikin sanonut, että hyvin todennäköisesti tamma varsoisi Goldin varsan tulevana yönä. Sinänsä tilanteessa ei ollut mitään erikoista ja tilanne olisi varmasti edennyt normaalilla kaavalla, mutta Snowy ei ollut ainoa, joka näytti merkkejä lähestyvästä varsomisesta. Ariadne oli myös jakautumassa hyvin suurella todennäköisyydellä. Tämmöistä tilannetta kukaan ei ollut osannut arvata, vaikka tammat toki astutettiin samoihin aikoihin. Se, että varsominen tapahtuisi kummallakin tammalla saman yön aikana, oli toki toivottua, mutta tulisi työllistämään pientä tallia. Tällä varauksella Pinja olikin saapumassa yöksi Berryardin tiluksille, hän oli luvannut tulla kymmeneksi kun Linda olisi valmis iltatallistaan.

Pinja saapui sovitusti iltatallin päättymisen aikoihin ja Linda priiffasi tilannetta hänelle; "Molemmat ovat aika rauhattomia, musta tuntuu, että niillä on joku sopimus aloittaa show yhtäaikaa". Pinja näytti kymmenen vuotta vanhemmalta miettiessään otsa kurtussa. Ennen kuin hän ehti avata suutaan, Linda sanoi: "Mäpä käyn herättämässä tuon bossladyn, näyttää siltä, että mäkin jään yöks".

Bosslady, Anna, ei olisi voinut olla kiitollisempi joustavasta henkilökunnastaan. Kaikki meni lopulta odotusten mukaisesti ja hyvin, vaikka kyseessä oli kummankin tamman ensimmäiset varsat. Aamun mennessä ponipoppoo oli täydentynyt kahdella täyden kympin orivarsalla. Anna näpytteli tarkalleen 6:13 WhatsApp-viestin JP:lle "Pojat on ny täällä, ristuksen komeita onkin". Kummallekin varsalle oli koti tiedossa Hopewoodista, mikä sai koko porukan olon samaan aikaan sekä haikeaksi, että iloiseksi. Näitä varsoja odottaisi hurjan hieno tulevaisuus.

copyright © Berryard Ponies | pics © Satu Pitkänen
Tämä on virtuaalitalli / Tämä on virtuaalihevonen