O'Mara Goldy

VIR MVA Ch, KTK-I

VH20-035-0103
connemara, ori, 147 cm, ruunikonkimo
syntynyt 02.01.2020 | 8 vuotta
kasvattaja O'Mara Connemaras, omistaja Cery (VRL-02116)

kilpailee kouluratsatuksessa
ko: vaB, re: 50cm

Goldi on sellainen pakkaslapsi. Se on syntynyt keskelle vuosikymmenen kylmintä talvea, niin pohjoisessa Suomessa, ettei tiettävästi pohjoisemmasta connemarakasvattajia löydy. Torstai, tammikuun 2. päivä, mittari paukkasi -32 astetta kun Goldin emä Sitarta varsoi potrean orivarsan maailmaan. Goldi on ollut ensihetkistään alkaen uskomattoman rohkea, itsevarma ja päättäväinen. Pahimpien pakkasten leudottua ja viikkojen edetessä se polski hangessa niin syvällä, että hyvä kun turpa pysyi pinnalla. Sitarta oli varmasti enemmän hädissään kun varsa itse, joka nautti päivittäin elämän seikkailuista. Tuosta ajasta Goldi ei ole juurikaan muuttunut, toki järkeä on päässä ehkä vähän enemmän. Mutta aika rohkeasti se edelleenkin astuu vaikka täysin tuntemattomalle maaperälle.

Muistan erään kerran kun eksyimme Goldin kanssa maastossa. Minulla oli vähän hajua, missä päin karttaa olimme, mutta maasto itsessään oli minulle vieras. Aloin jo itse jänistää tiheässä metsikössä, jossa ei ollut kinttupolkujakaan kaiken matkaa. Onneksi olin matkassa Goldilla, koska ori rämpi eteenpäin niin päättömänä, että alkoi vähän jännittää kuinka monella jalalla tulemme takaisin. Goldi itse eteni korvat hörössä onnensa kukkuloilla, kuin hurja viikinki kohti taistelua. Eipä tuon reissun jälkeen käynyt epäselväksi, mistä Goldi eniten nauttii; maastoilusta, myös vaikeammasta sellaisesta. Varmajalkaisempaa tapausta saa kyllä hakea. Goldi on mainio ratsu oikeastaan kaikissa lajeissa, mutta kilpailuissa sen pääpainona on kouluratsastus. Se on liikkeiltään näyttävä ja tekee vaikka takaperinvoltin, jos siltä vain pyytää. Miellyttämisen halua tältä orilta ei puutu.

Kukaan ei voi olla pitämättä Goldista. Se on tapahtumissa mielellään keskipisteenä ja nauttii kaikenlaisesta huomiosta. Huomiota se yleensä herättääkin, mutta ei ole siitä moksiskaan. Goldi seisoo kylmän viileästi takajalkaa lepuuttaen vaikka keskellä karnivaaleja. Se on luottoponi tilanteeseen kuin tilanteeseen, sillä tuntuu olevan hyvin lappalaiset hermot.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Stuttar Badgal
trn 147cm
ii. Barghatan rnkm 146cm iii. Bonava II
iie. Olgven Tilda
ie. Qwenies Isla rn 145cm iei. Applevag Turst
iee. Ensven Karol
e. Waldhen Sitarta
rnvk 147cm
ei. Wallen rnvk 147cm eii. Gastrops Unsvad
eie. Ilyaleia
ee. Polrtyan Tiny rnkm 146cm eei. Huggvan Tandem
eee. Finrell Ria

Stuttar Badgal on tummaruunikko isokokoinen poni jonka väitän näyttävän hevoskokoiselta. Tutustuin oriin Goldin hakumatkalla ja tiesin heti mistä rauhallinen luonne on peräisin. Kyseessä on yhteistyökykyinen kouluhevonen joka on kilpaillut kansallisella tasolla vaativissa luokissa. Kuninkaallisen voittoputken jälkeen ori on jo väistynyt kilpakentiltä ja keskittyy tätä nykyä siitosorin toimiin. Badgalilla on jälkeläisiä asuu eritoten Ruotsissa ja muualla Pohjoismaissa ja ne ovat menestyneet lähinnä kouluratsastuksessa. Goldi on itseasiassa sen harvoja jälkeläisiä jotka ovat ylipäänsä startanneet muissa kuin seuratason estekilpailuissa.

Barghatan ei suorittanut mittavaa kilpauraa, mutta näköä siltä kyllä löytyy. Kimo, isokokoinen mörökölli oli kuitenkin luonteeltaan hyvin rauhallinen ja seesteinen. Ori kantakirjattiin Ruotsissa huippupistein ja sen jälkeen sen jalostuskysyntä on ollut aika räjähdysmäinen. Ja miksipä ei! Barghatan on kuitenkin periyttänyt upeaa rakennetta ja rauhallista luonnetta. Bonava II:sta ei ole pahemmin tietoja tai merkintöjä. Orin jälkeläislista ei päätä huimaa ja kilpalähtöjä on muutama ilmeisesti harrastusmielessä. Mitä orin tunteneilta on kuitenkin kuullut, kyseessä oli hyvin nöyrä ja hyvätapainen poni. Olgven Tilda oli perheponi vailla vertaa. Täydellisen valkoinen poni oli kuin prinsessaelokuvista ja saikin sen mukaista kohtelua. Olgven Tildalla ei ole muita varsoja.

Qwenies Isla on asunut useassa kodissa eikä siitä johtuen ole tehnyt merkittävää kilpauraa. Omistajanvaihdokset eivät ole johtuneet tästä ponista, sillä Isla on mitä mainioin ja kiltein poni. Huono tuuri sen kohdalle on kuitenkin sattunut. Nykyään Isla asuu vanhalla pariskunnalla jotka ovat vannoneet etteivät luovu ennen itseään vanhasta ponista kirveelläkään. Isla viettää siis rauhallista maatilaponin elämää. Applevag Turst oli kantakirjaori jonka jälkeläislista on useamman ponin pituinen. Ori itse kilpaili mukavalla menestyksellä esteratsastuksessa, mutta toimi lähinnä siitosorina loistavan perimän takia. Ensven Karol oli perheponi joka sai kunnian olla juniorikisojen ensiratsu. Luonteeltaan hyvin tasainen ja lapsirakas, aivan kuten connemaran kuuluukin!

Waldhen Sitarta on omistajansa silmäterä ja sen kyllä huomaa. Hieman tammamainen luonne ja käytös on varmasti pitkälti myös opittua. Sitarta on tottunut ympärillään hyssyttelyyn joten jalansija pomona on ollut helppo nakki. Sitarta on taitava monitoimiponi joka on startannut este-, koulu- ja kenttäkilpailuissa, menestyen parhaiten jälkimmäisessä. Rohkeutta tältä ponilta ei puutu ja ratsastettavuus on mainio. Sitarta on äksyilystään huolimatta loistava lastenratsu ja se on ollut useamman ensikisaajan ratsu kenttäkisoissa. Helppo hallita, tasaiset liikkeet ja oma-aloitteinen hyppyrohkeus ovat tuoneet Sitartan kotiin kultapystejä. Varsoja sillä on yhteensä kolme.

Wallen ruunattiin varsin myöhäisessä vaiheessa mikä on jättänyt sen ulkonäköön paljon orimaisia piirteitä. Kunnon orikaula ja iso pää kompensoivat rotevaa runkoa. Wallen ehti astu kaksi tammaa joista vain Sitarta on elossa. Toinen varsa kuoli pian varsomisen jälkeen. Wallen itse on ruunauksen jälkeen viettänyt aika seesteistä elämää lähinnä harraste-esteratsuna. Gastrops Unsvad oli yksi Ruotsin menestyneimmistä esteponeista. Kysy keneltä tahansa Unsvadin kotiseudulla ja kaikki varmasti muistavat orin kulta-ajan. Unsvad periytti viidelle jälkeläiselleen hyppykapasiteettia huippuunsa, vaikkakin sen jälkeläisistä juuri kukaan ei koskaan yltänyt isänsä tasolle. Ilyaleia on poni hieman hämärän peitossa. Tiettävästi useamman varsan varsonut ruotsalaisponi syntyi ja kuoli idyllisellä kotitallillaan Etelä-Ruotsissa.

Polrtyan Tiny on puolestaan menestynyt kouluponi. Tamma kilpaili kansallisella tasolla ja on periyttänyt paljon irtonaista liikettään. Omarin liikkeissä on paljon nähtävissä emälinjan irtonaisuutta. Tiny varsoi varsin myöhällä iällä kolme varsaa ja menehtyi pian viimeisimmän jälkeen. Se jätti jälkeensä upeita kouluponeja ja aukon useamman kouluratsastajan sydämmeen! Huggvan Tandem oli tanskalainen ori jonka bravuuri oli kouluratsastus. Kilpaura ei ollut pitkä loukkaantumisen takia, mutta ori jäi aktiiviseen siitoskäyttöön. Se on periyttänyt suunnattoman valkoista kimoa väriä sekä kepeää rakennetta joka sopii kouluratsulle erinomaisesti. Finrell Ria tunnettiin erityisen kevyestä liikkeestään ja tammalla onkin taustalla useampi voitto kouluratsastuksen arvokisoista.

Jälkeläiset

o. Berryard Gallagher (e. Brygarth Snowy), omistaja JP, Hopewood Connemaras
t. Roslund Fylla (e. Nantdywyll Finja), omistaja VP, Roslund Gård

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

00.00.2020 KRJ-Cup (Kisapaikka), helppo A, 3/156

Kouluratsastuksessa 2457.39 op. (vaikeustasolla 6/5)

Tahti ja irtonaisuus 1462.7 p.
Kuuliaisuus ja luonne 994.69 p.

Kantakirjapalkinto

20.10.2020 pistein 22 + 21 + 22 + 22 = 87p. KTK-I

Näyttelyt

05.08.2020 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud), irtoSERT, pt. Lissu T.
07.09.2020 NJ-näyttelyt (Lindgård), MVAsert/BIS1, pt. alaera
27.08.2020 NJ-näyttelyt (Golden Leaves), IRTOsert, pt. Vibaja
14.10.2020 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud), MVAsert/BIS3, pt. alaera

Päiväkirja

Sunnuntai 14.11.2021

Saavuin maneesiin kun ratsukko oli jo lämmittelemässä. Goldi näytti reippaalta ja se liikkui selkeästi mielellään eteenpäin pyrkien. Orilla tuntui olevan vähän turhaakin virtaa eikä se tuntunut alussa kuuntelevan ratsastajaa sata prosenttisesti, joten aloitimme ihan vain orin saamisella kuulolle yksinkertaisilla pysähtymisharjoituksilla. Käynnistä pysähtymiset sujuivat ongelmitta, mutta ravissa Goldi ei ollut täysin mukana ja pysähdyksistä tuli aluksi hätäisiä. Pyysin ratsastajaa istumaan syvemmälle satulaan ja käyttämään vielä enemmän istuntaa orin pysäyttämiseen ja tämä tuotti parin toiston jälkeen tulosta. Siirryimme "itse asiaan". Tarkoituksena oli treenata sulku- ja avotaivutuksia ensin ravissa. Orin takaosa jäi ajottain hieman jälkeen, mutta ratsastaja sai sen muistutuksen avulla helposti mukaan. Kun ravissa oli tehty muutama onnistunut toisto, siirryttiin laukkaan, jossa tehtiin pitkillä sivuilla avoa, mistä vaihdoimme suuntaa koko rata leikkaan mukaan laukanvaihdon kanssa. Avotaivutuksessa ongelmaa ei tosiaan ollut, mutta laukanvaihdot ratsukko teki hieman hätäisesti ja turhan vauhdikkaasti. Päätimme harjoittaa hetken vaihtoja niin, että laukkaa koottiin hieman enemmän ratsastajan istunnalla, jolloin Goldikin tuntui keskittyvän paremmin ja vaihtoi tasaisemmin ja tarkemmin. Lopuksi itsenäinen loppuverryttely.

Tiistai 9.11.2021

Goldilta ja ratsastajalta halusin nähdä laukkatyäskentelyä, kun kaksikko oli hoitanut lämmittelyn alta pois. Käskin siis koota ponin, nostaa oikean laukan ja kentän toisessa päädyssä pyärähtää pääty-ympyrällä ennen kuin siirryyttiin reippaaseen harjoitusraviin. Sitten ratsukko sai tehdä ravivoltteja sivujen puoliväleihin. Pian aloitimme taivutukset ja muutamat pohkeenväistät. Goldi toimi aika huolellisesti ja ratsastaja ja hevonen tasapainottivat toisiaan, mistä pidin. Seuraavaksi asetus vasemmalle ja vasen laukka, jälleen päädyssä laukkaympyrä, siirtyminen harjoitusraviin ja ravissa reipas voltti. Ori nosti laukan pienen epäräinnin jälkeen ja ratsastaja sai tehdä pidätteen siirtymisessä. Huomasin nämä ja käskinkin ratsukon ravaamaan kiemurauraa, muistaen myäs taivutukset. Kohta ravista laukkaa ja uran lopussa siirtyminen ravin kautta käyntiin, tällä kertaa hienosti. Kiitin ja päästin ratsukon loppukäynneille.

Sunnuntai 7.11.2021

Tänään harjoiteltaisiin koottuja askellajeja. Ratsukkona toimi Cery ja Goldi, joille olin jo aiemmin pitänyt estevalmennuksen. Lämmittelyn jälkeen pyysin Ceryä kokoamaan Goldin. Ori kulki aluksi koottua käyntiä oikein hienosti, mutta pian se alkoi jo hermostumaan, sen mielestä pitäisi mennä lujempaa. Pyysin vaihtamaan suuntaa ja jatkamaan kootussa käynnissä. Nyt ori oli jo hyvin hermostuneen oloinen, joten pyysin ravia ratsukolta. Koottu ravi oli kaunista, ratsastaja istui hyvin ja hevonen askelsi kauniisti. Kehuin ratsukkoa ja pyysin jatkamaan samaa toiseen suuntaan. Juuri kun ratsukko oli vaihtanut suuntaa putosi maneesin katolta lunta maahan, eihän Goldi nähnyt mikä siellä yläpuolella kolisee niin kovasti, joten se otti ja lähti. Goldi laukkasi pukitellen useamman kierroksen, Cery istui satulassa kuin takiainen, välillä kaulalla roikkuen. Pian ori onneksi huomasi ettei vaaraa ole ja Cery sai sen taas hallintaan, ravissa jatkettiin jonkin aikaa. Laukkakin oli ratsukolla oikein kaunista. Oikeastaan kaikki kootut askellajit sujuvat tältä ratsukolta oikein hyvin.

Lauantai 2.10.2021

Goldin ja Ceryn yhteistyö oli jo lämmittelyistä lähtien aivan upeaa katsottavaa, niin ratsastaja kuin ponikin oikeasti osasi hommansa! Ori liikkui kevyillä avuilla ja temmonvaihtelut sujuivat näiden kohdalla oikein loistavasti. Esteille päästyämme Goldi innostui entistä enemmän ja näytti lahjakkuutensa jo ensimmäisillä, melko matalilla tukkiesteillä. Vaikka intoa löytyikin hurjasti, niin Cery sai pidettyä oriin hienosti käsissä. Tästä siirryimmekin jo hieman erikoisemmille esteille, millä Goldi epäröikin hiukan, mutta ratsastajan päättäväisyys sai oriin ajettua esteiden yli kunnialla. Loppua kohden, kun siirryimme haudoille, alkoi Goldi jo selvästi koetella Ceryn käsilihaksia, kun ratsastaja sai todella jarrutella ponin menoa. Esteet eivät saaneet oria epäröimään, vaan niistä hypättiin vauhdilla yli. Portaikolla ratsastaja sai taas hieman pidätellä ratsuansa, mutta tyyli tässä oli oikein hyvä! Kahluuosuudella askeleen venyttäminen olisi saattanut ratsukon hieman nopeampaan vauhtiin, mutta tässäkin Cery osasi antaa Goldille tarpeeksi tilaa liikkua. Oikein hienoa, yksi valmennuksen hienoimmista suorituksista!

copyright © Berryard Ponies | pics © Satu Pitkänen
Tämä on virtuaalitalli / Tämä on virtuaalihevonen