O'Hurley Elbella

KTK-II

VH20-035-0157
connemara, tamma, 143 cm, mustankimo
syntynyt 12.03.2020 | 8 vuotta
kasvattaja O'Hurley Ponies, omistaja Cery (VRL-02116)

kilpailee kouluratsatuksessa
ko: vaB, re: 50cm

Pinja loi paljon puhuvan katseen Ceryyn tämän rapsutellessa Bellaa ja kuiskien sille mitä typerimpiä hellyyttelynimiä. Pinjan erottaessa sanat "vauhti" ja "mamma", hän ei pystynyt enää pidättämään itseään, vaan iski kottikärryn jalat maahan tallin käytävään sanoen: "Olisitko niin ystävällinen ja lakkaisit kutsumasta Bellaa vauhtimammaksi?". Cery katsoi tallityöntekijää kulmien alta kujeilevin silmin. Hän tiesi vallan hyvin kuinka paljon tuo lempinimi Pinjaa ärsytti. Hauska asia oli se, ettei kenelläkään ollut mitään tietoa mikä siinä Pinjaa vaivasi. Sitä paitsi, suurin osa oli sitä mieltä, että vauhtimamma oli täydellinen lempinimi Bellalle!

Bella on ollut Berryardissa pitkään. Hyvin pitkään. Niin pitkään, että siinä kulminoituu monta asiaa tallista ja sen hengestä; huoleton, kepeä ja nopea liikkeissään. Bella on mukava yleisponi jonka kanssa voi touhuta käytännössä ihan kaikkea. Se taipuu kärryjen edessä sekä yksin, että parin kanssa, hyppää esteet ja taitaa kouluradoilla vähän näyttävämpiäkin voltteja. Bella on etenkin ratsuna todella monen suosikki. Se on varma ja reipas, eikä jätä mitään puolitiehen. Tamman työmoraali on siis kova; joko tehdään kunnolla, tai ei ollenkaan. Kentällä hölköttely saattaa turhauttaa Bellaa, joten yksinkertaisimpiinkin veryttelyihin kannattaa keksiä jotain jumppaa edes pääkopalle. Maastossa sen sijaan Bellan kanssa on helppo rentoutua. Siellä sekään ei jaksa nipottaa ja viisveisaa siitä missä kohtaa selkä ratsastaja istuu ja millaisella tuntumalla. Bellasta onkin ikuistettu useampi kuva, kun se kantaa selässään peräti neljää pientä leiriläistä kesäiltana järven rannalla.

Osaa Bella olla aika tammamainenkin. Varsinkin hoitaessa sen naama on kurtussa milloin mistäkin. Se kuitenkin tuo Bellaan vai sopivan lisämausteen - ei se mikään tylsä läpihuutojuttu ole. Bella antaa kyllä suorittaa kaikki hoitotoimenpiteet, mutta ei se silti koskaan oppinut kaikesta tykkäämään. Varaudu siis komentamaan satuloidessa, mahan alta harjatessa ja vesipisteellä. Bellasta on hauskaa esittää neitiä vesiletkun alla ja reagoida asteenkin väärään lämpötilaan. Bella voi myös olla vähän dramaattinen. Esimerkiksi ensilumen aikaan se villiintyy joka kerta. Muut ponit provosoivat Bellaa helposti, vaikkakin sen verran tammalla on ikää ja järkeä päässä, että osaa itse lopettaa ajoissa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Gowazk Hogart
rnkm 145cm
ii. Merbel Unity mkm 145cm iii. Sultain Poseidon
iie. Rickhirda
ie. Blomborg Holly rnkm 143cm iei. Everest
iee. Fanar Hyacint
e. Merbella
rnkm 143cm
ei. Omal Polyon rnkm 142cm eii. Black Wisdom
eie. Rosebed
ee. Bohem Marya mkm 145cm eei. Bohemia
eee. Piwardon Fiuna

i. Gowazk Hogart on varsin veikeä ori, joka omaa kotitallillaan kapinallisen maineen. Eikä turhasta - Hogartl on monet kerrat löydetty aamutallissa pihalta tai rehuvarastosta kepposia tekemästä, eikä se myöskään yleensä säästä ratsastajiaan "pieneltä" härnäykseltä. Tämä pohjimmiltaan kiltti ori on kuitenkin taitava esteponi, joka on hypännyt nuoruudessaan korkeimmillaan jopa 120cm luokkia hyvällä menestyksellä.

ii. Merbel Unity, tämä hurmaava ori oli ehdottomasti omistajansa ylpeys mahtavan näyttelymenestyksensä sekä näppärien kouluponin taitojensa ansiosta. Unity sijoittui melkein joka kilpailussaan ensimmäiseksi tai toiseksi, mikä kertoo jo paljon sen taidoista. Kimo ori oli 145 senttimetrin korkuinen ja omasi ehdottoman komean ulkonäön.

ie. Blomborg Holly on hiukan ilkikurisen luonteen omaava ponineiti, joka kilpaili paljon kouluratsastuksessa, mutta on toiminut satunnaisesti myös muutamilla ratsastuskoulutunneilla paikkaamassa varsinaisia tuntihevosia. Hollyllä onkin kiltti luonne ja se on kilpaponin roolin lisäksi oikein hyvä myös lapsien kanssa. Säkäkorkeudeltaan Eve on 143 senttimetriä ja väriltään se on ruunikonkimo.

e. Merbella on kaunis ja sirorakenteinen valkea tamma, jonka silmistä varmasti huomaa viisauden ja lempeyden heti ensivilkaisulla. Merbella onkin todella hyväluonteinen poni, joka omaa myös loistavan kilpailuvietin sekä lennokkaat liikkeet, joiden ansiosta se onkin menestynyt hienosti kouluradoilla. Tamma on säkäkorkeudeltaan 143 senttimetriä, mutta siroudensa vuoksi näyttää paljon pienemmältä.

ei. Omal Polyon oli taitava ruunikonkimo kilpaponi, joka oli myös hyvin suosittu jalostuskäytössä erityisesti monipuolisuutensa ansiosta. Tämä 142-senttinen ori kilpaili nimittäin esteratsastuksen lisäksi myös kenttäratsastuksessa sekä sitä nähtiin aika ajoin kouluradoillakin. Polyon oli ehdottomasti yritteliäs ja miellyttämishaluinen tapaus, jonka ansiosta se pääsi elämässään pitkälle!

ee. Bohem Marya on 145 senttimetriä korkea mustankimo ponitamma, joka omasi sydämen täynnä kultaa, mutta ei valitettavasti kovinkaan kehuttavasti oikeaa talenttia. Maryalla kyllä kilpailtiin tavoitteellisesti kouluratsastuksessa ja se yritti aina radoillakin parhaansa, mutta se ei riittänyt ja tamma siirrettiinkin jo hyvin aikaisin siitoskäyttöön.

Sukuselvityksestä kiitos Emmy!

Jälkeläiset

s. 6.6.2020, o. Berryard Callahan (i. Parkmore Cashel), omistaja alina, Lindgård
s. 19.7.2021, t. Berryard Essie (i. Brallaghan Dai), omistaja Mari H

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

31.10.2020 KRJ-Cup (Storywoods), helppo A, 7/70

Kouluratsastuksessa 2402.04 op. (vaikeustasolla 6/5)

Tahti ja irtonaisuus 1390.92 p.
Kuuliaisuus ja luonne 1011.12 p.

Kantakirjapalkinto

20.11.2020 pistein 17 + 17 + 18 + 18 = 70p. KTK-II

Näyttelyt

25.10.2020 NJ-näyttelyt (Golden Leaves), irtoSERT, pt. Vibaja
22.11.2020 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud), irtoSERT, pt. Dimma

Päiväkirja

Keskiviikko 21.10.2020

Heräsin siihen, kuinka kylmä viima nipisti peiton alta karanneita varpaitani. Jostain unen rajamailta mietin, että tätähän tämä talvi taas on. Todentotta, verhot avatessani sain huomata ensilumen saapuneen. Ulkona oli vielä pimeää, mutta tallin ulkovalot osoittivat hiljakseen lumeen peittoontuvaa maata. "Voi jukra, tätä ei tammat kyllä kestä", mietin ääneen.

Aiempien vuosien kokemuksella olen todennut, että jostain syystä ensilumi on kaikille tallin poneille tosi iso juttu. Etenkin tammoille, mutta uskon sen riehaantumisen johtuvan muutaman osalla lähinnä ryhmäpaineesta reagoida kylmään ja märkään. Fiia oli saapunut aamutallia tekemään ja oli jo ruokkinut ponit kun itse pääsin raahautumaan sisälle talliin. "Hyvää huomenta!", hän vastasi vielä pirteämmin kuin yleensä. Fiia oli semmoinen päivänpaiste, jolla oli positiivinen näkökulma ihan kaikkeen. Se oli todella tarpeellista tallin arjessa. Vastasin huomenet hymyssä suin ja päädyin Arian karsinalle. Tamma oli korvat hörössä ja turpa pöperössä malttamattomana ulospääsystä. Silitin sen päätä hymyillen. Moikkasin myös Cherryn, Snowyn ja Elbellan. Kaikki aistivat ulkona olevan kylmyyden ja näyttivät heti silminnähden tuuheammilta talviturkissaan.

Fiia puki riimun ja riimunnarut Arialle ja Cherrylle, minä puolestani Snowylle ja Bellalle. Kaikki neljä olivat vierekkäisissä karsinoissa, joten ulosmeno oli aina yhtä näppärää pari ponia kerrallaan. Ne ovat muutenkin sellainen tyttönelikko, että tulevat superhyvin toimeen. Alkujaan Berryardiin on kuitenkin rakennettu useamman ponin talliksi, joten kaikki pääsevät omiin tarhoihinsa.

Kuten osasin odottaa, ponien askeleet paitsi nopeutuivat, myös nousivat hyvin epäponimaisiksi. Ihme, että malttoivat odottaa tarhaan asti ja vapaaksi pääsyä, kunnes aloittivat shownsa. Cherry oli etunenässä villitsemässä Bellaa, joka on hieman pidättyväisempi tämmöisissä tilanteissa. Mukaan sekin silti lähti ja vierekkäisissä tarhoissa ne lietsoivat toinen toisiaan pukkilaukkaan. Välillä Cherry ja Bella kokoontuivat tarhoja erottavalle aidalle, jossa Cherry piti neuvottelua ja provosoivasti Bellan riimusta napaten pinkaisi taas juoksuun toiselle puolen tarhaa. Samalta meno näytti Snowyn ja Arian puolella. Snow on vähän semmoinen hissukka, mutta osaa kyllä irrotella kun syytä on. Se haisteli maata, kuopi sitä innoissaan ja heitti muutaman laukka-askeleen piruetti-tyylisesti. Aria ensin seisoa möllötti hämmentyneenä mitä ympärillä tapahtuu, kunnes myös teki tuttavuutta kylmän ja kostean maa-aineksen kanssa. Siitähän se riemu repesi ja tamma veteli myös innokasta pukkilaukkaa ympäri tarhaa. Fiian kanssa jaoimme aamuheinät vielä tarhoihin ja lähdimme orien luokse katsomaan, kuinka siellä oikein jaksetaan tänä upeana talvisena aamuna.

copyright © Berryard Ponies | pics © Satu Pitkänen
Tämä on virtuaalitalli / Tämä on virtuaalihevonen