Moon Bliss LH

KTK-II

VH21-035-0022
connemara, tamma, 136 cm, ruunikko
syntynyt 21.07.2020 | 8 vuotta
kasvattaja Lithy, Lukariksen Hevoskeskus, omistaja Cery (VRL-02116)

kilpailee esteratsatuksessa
ko: heB, re: 80cm

Bliss, tai tallin käytävillä kuultuna Lissu, oli yllättävää kyllä ensimmäinen estepainoitteinen ponivahvistus Berryardiin. Ihastuin samantien sen erilaiseen ja hieman mystiseen sukuun, joita aiemmilla poneillamme ei ole. Kumpikin Lissun vanhemmista edustaa hieman iäkkäämpää väestöä, joten muihinkaan ponien jälkeläisiin ei ole tullut törmättyä. Summa summarum, Lissu oli oikea löytö talliimme ja tutustumisen myötä olin aina vain varmempi hyvästä ostopäätöksestä.

Lissu on todella mukaansatempaava poni. Sen kanssa aika rientää ja elämä on huoletonta. Sen kanssa voi tehdä kaikkea ilman varusteita ratsastamisesta vikellykseen, ajamiseen ja esteiden hyppäämiseen. Se on kovin monipuolinen tapaus ja ennenkaikkea uskomattoman lempeä luonne muovaa siitä ponin jokaiseen tarpeeseen. Lissu tulee toimeen myös muiden eläinten kanssa hyvin, vaikka laumassa onkin lähes aina altavastaaja. Erityistä pomon luonnetta siitä ei löydy, eikä muutenkaan mitään erityisiä tammapiirteitä. "Tiettynä aikana" se kyllä on kauhean luimiva ja kiukutteleva, mikä ei ole sen tapaista, joten käytös on helppo laittaa kiiman piikkiin.

Ratsuna Lissu on monipuolinen, vaikka veri vetääkin esteille. Se toimii lastenratsuna, kärryjen edessä ja on sillä maastoesteitäkin viiletetty. Itseasiassa mitä erikoisempi este, sen innostuneempi Lissu on. Se on siitä hyvä esteponi, että se ei kaihda tai jännitä mitään vaan yrittää aina hypätä vaikka läpi harmaan kiven. Onko se sitten aina hyvä asia, niin siitä voi olla montaa mieltä. Siinä mielessä Lissu on myös hyvä opettaja, että se korjaa ratsastajan virheitä eikä vaadi täydellisiä apuja tai ratsastajaa ylipäänsä. Lissusta saa kuitenkin irti aivan uuden tason kun selässä myös ratsastaja tekee töitä ja panostaa perusratsastamiseen.

Lissu lähtee reissun päälle mielellään, oli kyseessä sitten kilpakenttä tai näyttelykehä. Tamma kerää aina ihailevia katseita, onhan se mitä pienin ja suloisin ponitamma lempeällä katseella varustettuna.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Misneach IR
KTK-I
ii. Sealbhóir iii. Croesus
iie. Coiriúil
ie. Dílis iei. Do Dhídeanaith
iee. Macánta
e. Marika In My Life ei. Mambo eii. All I See
eie. tuntematon
ee. Erikaside eei. tuntematon
eee. Sandra Sun

Jälkeläiset

Ei siitoskäytössä.

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

00.00.2020 KRJ-Cup (Kisapaikka), helppo A, 3/156

Esteratsastuksessa 611.75 op. (vaikeustasolla 2/1)

Kuuliaisuus ja luonne 239.29 p.
Rohkeus 193.57 p.
Hyppykapasiteetti 178.89 p.

Kantakirjapalkinto

20.11.2020 pistein 18 + 19 + 18 + 19 = 74p. KTK-II

Näyttelyt

27.8.2021 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud), IRTOsert, pt. Jannica

Päiväkirja

Lauantai 27.7.2021

Sateinen lauantaiaamu oli hyvä aloittaa jälleen saman tutun valmentaja hoivissa. Ajauduimme sadetta pakoon maneesiin, jonne valmentaja rakensi meille useamman erikoisesteen joissa oli nostovaraa aina 80cm asti. Kuitenkin pääpaino tänään oli lähestymisissä enemmän, kuin hyppykorkeudessa ja -kapasiteetissa.

Pirteän oloinen Lissu ravasi näyttävää ravia uraa pitkin. Ympyrällä olevat kavaletit suorititte lähes ongelmitta joka kerta. Välillä Lissu vähän kolautti jalallaan kavaletin puomia, mutta kun muistit pitää pohkeet kiinni tehtävän aikana, menitte puhtaasti niistä yli. Kun olit ravaillut kumpaankin suuntaan Lissun kanssa, saitte aloittaa laukkaverryttelyn. Tarkoituksena oli laukata kevyessä istunnassa ja tehdä paljon ympyröitä ja loivia kiemuroita. Lissu laukkasi energisesti eteenpäin ja kevyt istuntasi oli hyvä; seisoit ryhdikkäästi jalkojesi varassa, annoit jalkojen joustaa liikkeen mukaan ja kätesi olivat oikeassa kulmassa. Kun saitte lämmiteltyä kumpaankin suuntaan myös laukassa, saitte kävellä sen aikaa kun tein esteitä kentälle. Tein viiden esteen radan, joka koostui erilaisista erikoisesteistä; muurista, laineesta, portista, vesimatosta sekä lankkuesteestä. Alkukorkeus oli 60cm ja aloititte hyppäämällä muutaman verryttelyhypyn. Radalla oli vain suhteutettuja välejä ja muutama laukanvaihto. Alkuun välit eivät sujuneet kovin hyvin, sillä joko Lissu meni liian hitaasti eikä saanut voimaa hyppyyn ja pudotti, tai sitten se meni liian lujaa ja askeleet eivät sopineet väliin. Kun sain neuvottua sinut pitämään pohkeet kiinni hevosen kyljissä koko ajan ja pidätteillä säätelemään Lissun laukkaa, välit sujuivat paremmin. Tamma hyppäsi hienosti ja sen tyyli oli hyvä. Korottelin esteitä, kun matalemmat sujuivat hyvin ja lopetimme, kun esteet olivat 90cm. Ratsastit hyvin, mutta pientä hiomista on vielä. Istunnassasi ei ole moitittavaa, mutta kannattaa olla tarkkana varsinkin suhteutetuilla väleillä, sillä hevosella pitää olla juuri oikeanlainen tempo, jotta välit sujuvat hyvin. Lisäharjoittelulla teistä tulee varmasti hieno ratsukko!

Perjantai 11.6.2021

Tallillamme kävi vieraileva valmentaja feiart. Valmennuksen aikana hyppäsimme max. 80cm rataa. Feiart kuvaili valmennuksen kulkua seuraavasti:

Olitte suorittamassa Lissun kanssa alkuverryttelyä, kun saavuin paikalle ja aloitin välittömästi esteiden kokoamisen. Seurasin työskentelyänne sivusilmällä, eikä teillä tuntunut olevan ongelmia. Tamma oli hyvin kuulolla ja teki pyynnöstäsi kauniita siirtymisiä ja taipui moitteettomasti. Lissu esitti samaa rauhallista ja varmaa työskentelyä myös lähestyessänne ensimmäistä estettä. Esteen jälkeen se kuitenkin kiemurteli hieman, keskittymisesi taisi herpaantua hetkeksi. Sait tamman kuitenkin pian takaisin halutun tehtävän pariin. Tulitte esteen uudelleen muutaman kerran molemmista suunnista, minkä jälkeen siirryimme pieneen rataan. Radassa oli kahdeksan estettä ja kymmenen hyppyä. Hyppäsitte radan muutaman kerran, ja korotin esteitä jokaisen kierroksen jälkeen, kunnes ne olivat kisakorkeudessanne. Työskentelynne oli ihailtavan rauhallista ja tasalaatuista koko valmennuksen ajan, lukuunottamatta alun pientä herpaantumista. Teillä taitaa olla mukavaa yhdessä, siltä se ainakin näytti! Tsemppiä tuleviin haasteisiin!

copyright © Berryard Ponies | pics © Satu Pitkänen
Tämä on virtuaalitalli / Tämä on virtuaalihevonen