Hollygarth Murphy

Ch, KTK-III, KRJ-II

VH20-035-0108
connemara, ori, 146 cm, ruunikonkimo
syntynyt 19.02.2020 | 8 vuotta
kasvattaja Hollygarth Ponies, omistaja Cery (VRL-02116)

kilpailee kouluratsatuksessa
ko: vaB, re: 50cm

Murri on ollut rasavilli ihan pienestä varsasta alken. Kuulin kasvattajalta kuinka hän on ollut helisemässä orin konnankoukkujen takia. Meno ei ole pahemmin muuttunut iän tullessa lisään. Päinvastoin murrosikä taannutti Murrin isoksi vauvaksi. Ori esitti olevansa täysin kyvytön sosiaaliseen kanssakäymiseen. Puhumattakaan mistään oppimisen ilosta kun ratsukoulutus oli meneillään. Pahin on nyt takana - mutta vain pahin. Edelleen Murri on varsin orimainen poni, mutta kaikessa ihanuudessaan silti hallittavissa. Murri kyllä nopeasti käy niskanpäälle jos saa siihen mahdollisuuden. Itse olen sen kanssa tehnyt niin paljon töitä, että enää ori tuskin uskaltaisi kohdallani sitä edes yrittää. Varsinkin miehiä kohtaan Murrilla on edelleen joku uskomaton idea, että näitä voi hieman kovistella. Miehet saavat siis tuta Murrin voimat kun se "ohimennen tönäisee" kanssakävijöitä. Maltti on valttia, luottamuksen ja kunnioituksen saaminen ovat kaiken työn ja tuskan arvoista.

Kuulostaan enemmän tai vähemmän hankalalta ponilta, mutta totuus on, että Murrilla on vain todella iso persoona. Kaikki eivät vain tule sen kanssa toimeen sen takia, koska Murri on helppo kokea uhmakkaana. Ori myös aistii välittömästi jos sillä on mahdollisuuksia olla pompottajan paikalla. Hoitotilanteet voivat omalta osaltaan olla haastavia. Ensinnäkin Murri on kova liikkumaan karsinassa ja käytävälläkin tulee heti niin tylsää, että täytyy heijata ees ja taas ja sivuttainkin. Näissä tilanteissa täytyy olla kovana ja uskaltaa komentaa. Kyllä Murri lopulta seisoo paikallaan kun sille kunnolla karjaisee. Ihan kenen tahansa hoiteisiin sitä ei voi kuitenkaan laittaa. Jos auktoriteetti puuttuu, Murri lähinnä innostuu komentamisesta ja saattaa olla kahta kauheampi.

Ratsukoulutuksen eteen olemme tehneet paljon töitä. Olin heittää hanskat tiskiin monta kertaa. Aina kun edistystä tapahtui, tuntui että viikon päästä tultiin juoksuaskelin taaksepäin. Murri haluaisi tehdä kuten itse haluaa, eikä siltä nuorena orina löytynyt minkäänlaista miellyttämisen tarvetta. Onneksi nuo seikat ovat hioutuneet pois ja osaavissa käsissä Murri on erinomainen ratsu. Se ei anna mitään ilmaiseksi ja on tarkka avuissa. Laukka ei nouse jos puolipidäte ei ole juuri sopiva, ulkotuet kohdillaan ja pohje juuri sopivassa puristuksessa oikeassa kohdassa. Niin, kuulostaa haastavalta. Siksi sitä ei kovin moni ratsastakkaan. Murri on hyvin reipas ratsu eikä eteenpäinpyrkivuudestä tarvitse olla huolissaan. Sen sijaan täytyy pitää huolen, että avut ovat varmasti läpi ennenkuin lähtee sooloilemaan. Perusratsastus on Murrin kanssa tärkeää. Jos tuntuma sen ratsastukseen ei ole kohdillaan, tiedossa on helposti ongelmia.

Kaikenkaikkiaan Murri on mitä loistavin kouluratsu. Se on niin energinen ja näyttäväliikkeinen, että ratsastajan ei täydy huolehtia kuin itsestään. Murri tuntuu pystyvän mihin vain eikä kapasiteetille näy rajoja. Sen sijaan ratsastajia kohtaan se on niin kranttu, että kilpakentille ei ole asiaa ilman hyvää pohjatyötä ja yhteistyötä. Kun asiat ovat reilassaan, Murrin kanssa on hienoa olla myös kilparadoilla sekä kotikentällä.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Mordol Cordan
mkm 145cm
ii. Fillets Mandela rnkm 146cm iii. Hygvart Mondon
iie. Gurth'am Garpsky
ie. Hurthew Gisel mkm 147cm iei. Sparkling Sam
iee. Allgood
e. Godham's Yvonne
rnkm 145cm
ei. Everst Dan rnvk 146cm eii. Wondelgots Dunno
eie. Dandetta
ee. Mistel Merrie rnkm 144cm eei. No Drama
eee. Goppits Julia

Mordol Cordan on periyttänyt kaunista mustankimoa väritystään useille jälkeläisilleen. Eniten sen jälkeläisiä tavataan kilpakentillä sekä este-, että koulukilpailuissa. Tässä isälinjassa kilpailuvietti on kova ja Cordan tunnettiinkin pitkälti siitä, että se hyppäsi minkä esteen yli vain, olipa lähestyminen miten huono hyvänsä, se yritti loppuun asti. Ja epäonnistui harvoin, siihen ori ei suostunut. Cordan on jo nyt edesmennyt, mutta se jätti jälkeensä pitkän rivin pokaaleja sekä ratsastuskisoista että näyttelyistä. Ja ennenkaikkea se jätti menestyneitä varsoja, jotka ovat isänsä takia edelleen hyvin kysyttyjä siitosponeja.

Fillets Mandela oli aikansa menestyneimpiä kouluponeja. Se kilpaili vaativalla tasolla ympäri Eurooppaa myös erilaisissa arvokisoissa. Mandela tunnettiin hyvin herkkänä ponina joka kaikesta potentiaalista huolimattaan ei taipunut ihan jokaisen ratsastajan alla. Sen kanssa piti tehdä töitä, jos halusi saada tuloksia. Mandelan omisti ja kasvatti Laureen Dolh, Ruotsissa. Koko elämänsä ajan Mandela on ollut harvinaisessa tilanteessa, että se on ollut vain yhden ihmisen omistuksessa ja ratsastettavana. Hygvart Mondon ei ole saavuttanut samanlaista kilpailumenestystä kun useat jälkeläisenäs. Hyvin lahjakas ja kapasiteetikas ori tavattiin kuitenkin kansallisella tasolla esteitä ja koulua kilpailemassa. Orin elämä keskittyi kuitenkin paljon siitospuoleen ja harrastamiseen. Upea väritys ja rakenne tekivät siitä aikansa suosituimpia oreja. Gurth'am Garpsky on kilpaillut lähinnä junioreiden kanssa. Se tunnettiin upeasta, rauhallisesta luonteestaan jonka ansiosta moni nuorempi harrastaja sai siitä ensimmäisen kilpaponinsa.

Hurthew Gisel on estepainotteinen tamma jonka hyppytyyli on vertaansa vailla. Se on niin sulava ja helppo, että kyydissä pysyy varmasti kokematonkin. Siitä Gisel tunnetaankin, se oli kilpailuaikoinaan monen ensikisaajan ratsu. Sitemmin kun iän tuomat vaivat rajoittivat tamman kilpailemista, se on ollut muunmuassa tepariahevosena Suomessa. Hyvin rauhallinen ja seesteinen poni ei hätkähdä isoakaan lapsilaumaa ja on kärsivällinen kaikkien kanssa. Sillä on myös rohkeutta kohdata erilaisia ihmisiä. Sparkling Sam oli aikanaan esteillä kilpaileva ori jolla ei kärsivällisyys riittänyt juuri mihinkään. Hyvin orimaisen luonteen omaava Ben siitti kuitenkin tammoja ympäri Eurooppaa ja suuri osa jälkeläisistä ovat menestyneitä kilpaponeja. Vaikka Sparkling Samin orimainen luonne oli kaikkien tiedossa, sitä haluttiin silti jalostukseen kapasiteetin ja hienon rakenteen vuoksi. Allgood on tamma, josta emme tiedä paljonkaan. Allgood ei ole kilpaillut kuin seuratasolla ja sen tiedettiin olevan lähinnä perhehevosenaj harrastekäytössä.

Godham's Yvonne on kantakirjattu I palkinnolle hienoin pistein eikä sen upea rakenne ole jäänyt huomiotta. Yvonnella on siitoksessa kysyntää enemmän kuin sillä on resursseja ja omistaja onkin nähnyt hyvän raon tammallaan ja rajoittanut sen siitoskäytön minimiin ja valinnut orit itse harkiten. Yvonnen varsat ovat toinen toistaan menestyneempiä sekä esteillä että koulussa. Yvonne itse on pitkälti koulupainotteinen ja sen liikkeet ovat kyllä näkemisen arvoiset. Kuinka ollakkaan, että niin pieni ja siro tamma voi liikkua niin sulavasti? Luonteeltaan tamma on vertaansa vailla, se on rauhallinen ja nöyrä, aivan kuten oikean connemaran kuuluukin.

Everst Dan tunnettiin myös koulupainotteisena ratsuna joka kilpaili arvokisoissa eripuolilla Eurooppaa. Matkustamiseen tottunut ori on kuitenkin useita harhaluuloja vastaan ollut vain yhden ihmisen omistuksessa joka on halunnut tavoitella orin kanssa niitä kultasiltoja mitkä ovat mahdollisia. Omistaja onkin tehnyt orin kanssa hienoa työtä, sillä on aikamme menestyneimpiä kouluponeja Euroopassa. Danin kysyntä ratsuponijalostukseen on ollut myös huikea, mutta sen käyttö on rajoitettu vain puhdasveristen connemarojen jalostukseen. Wondelgots Dunno syntyi ja eli pientallilla missä sen elämä on koostunut pitkälti harrastehevosena olemisesta. Ori tunnettiin helposta luonteestaan, hyvin leppoinen ja rauhallinen poni. Wondelgots Dunno ei ole kilpaillut vaan se on ollut harrastekäytössä ja satunnaisissa näyttelyissä, joissa se on kerännyt ihan hyvän menestyksen. Dandetta, upearakenteinen tamma kantakirjattiin Ruotsissa I palkinnolle ja se on ollut kovassa kysynnässä siitospuolella. Jälkeläisiä sillä on kuitenkin vain vähän.

Mistel Merrie ei kaihtanut tammakäsitteitä vaan oli rohkeasti oma itsensä. Varsi tulisesta luonteestaan tunnettu tamma oli kuitenkin lahjakas hyppääjä. Ehkä sen palava into kaikkiin asioihin siivitti sen uraa estepuolella, joka kuitenkin loppui kesken nousukauden onnettomuuteen jonka jälkeen tamma ei ole voinut hypätä. Sitemmin pelkkään harrastekäyttöön siirtynyt tamma sai elämänsä aikana vain kaksi jälkeläistä. No Drama ei ole mikään erityisen tunnettu poni, vaikka ehkä syytä olisi! Ori on kantakirjattu hienoin pistein, mutta sen siitoskäyttö on jäänyt vähemmälle. Ori kilpaili sekä koulu-, että esteratsastuksessa menestyen hienosti. Goppits Julia oli pieni voikko tamma, jonka suloinen olemus ja hieman pippurinen luonne olivat sen tavaramerkkejä. Koulu- ja estekisoissa nähty tamma menestyi varsin hyvin, vaikka sen kapasiteetti loppui aika matalalle pienen koonsa takia.

Jälkeläiset

o. Síofrach Maonaigh (e. Brimstone Pearl Grey ), omistaja Liia, Almondale
o. Síofrach Murtagh (e. Silverstone Nova), omistaja JP, Hopewood Connemaras

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

00.00.2020 KRJ-Cup (Kisapaikka), helppo A, 3/156

Kouluratsastuksessa 2452.89 op. (vaikeustasolla 6/5)

Tahti ja irtonaisuus 1396.91 p.
Kuuliaisuus ja luonne 1055.98 p.

Kantakirjapalkinto

20.10.2020 pistein 16 + 17 + 18 + 17 = 68p. KTK-III

Laatuarvostelupalkinto

31.08.2021 pistein 7,5 + 40 + 20 + 20 + 11,5 = 99p. KRJ-II

Näyttelyt

23.08.2020 NJ-näyttelyt (Golden Leaves), irtoSERT, pt. Vibaja
1.4.2021 NJ-näyttelyt (Lindgård), IRTOsert, pt. Lissu T.
27.8.2021 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud), IRTOsert, pt. Jannica

Päiväkirja

Perjantai 6.8.2021

Huomasin jo kaukaa Murphyn turvan värähtelevän sen katsoessa saapumistani korvat höröllä ja pää korkealla pystyssä. Sydämeni meinaa pakahtua joka kerta näiden kaviojalkojen pyytteettömästä ja iloisesta vastaanotosta. Viime päivien sade ja nyt lämmennyt sää on jättänyt jälkensä orin turkkiin; se on täynnä irtokarvaa ja kuivunutta mutaa. Näinä kertoina mietin, miksi en vain loimittaisi poneja kaikilla sadesäillä päästäkseni itse helpommalla. Mutta pian jo palaan takaisin siihen ajatukseen, kuinka hevosenmakuista ja luonnollista elämää haluan niiden elävän. Eihän tuo pehkopää tarvitse loimea hätinä kuin pakkasella.

Murphy seurasi minua innoissaan talliin ja oli selkeästi vastaanottavainen. Vähän liiankin; se sähläsi jotain kaiken aikaa eikä meinannut pysyä paikallaan. Hermostuin sille jo kerran kauhean steppishown jälkeen. "Eikö aikuinen mies osaa seistä omin jaloin rauhassa?" korotin ääntä ja katsoin ponia uhmakkaasti. Murphy toljotti minua korvat pystyssä ihan kuin ymmärtäisikin jotain. Vastaukseksi sain vaan pään heiluttelua ja kuovintaa etukaviolla. Päätin vain pitää kiirettä.

Puhdistusoperaation päätteeksi puin Murphylle suitset ja juoksutusvyön. Nappasin juioksutusraipan ja liinan matkalla ulos tallista. Sää oli puolipilvinen, mutta sadepilviä ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Täydellinen keli olla kentällä. Ilman kosteus on vienyt mennessään kuivan kentän pölyisyyden. Siitä meinasi muodostua helteiden aikana pienimuotoinen ongelma. Sadettajat auttoivat kovasti, mutta eihän niitä ratsastaessa voinut päällä pitää. Helteillä suosimme muutenkin surutta metsässä maastoilua sekä maneesia, joka antoi hieman armoa auringon paahteelta.

Otimme alle puolituntisen session liinan päässä. Halusin saada Murphya vain hieman liikkeelle ja nähdä sen kaikki askellajit eteenpäinpyrkivinä ja irtonaisina. Orilla oli kyllä virtaa, kuten aina näissä tilanteissa. Se tietää, että nyt saa vähän irrotella ja mennä vähän oman mukaan, ja ottaa siitä kaiken irti. Kaikki meni loistavasti ja Murphy oli ihana oma itsensä. Laukassa se heitti muutamat ilopukit, joille en voinut kuin nauraa. Loppupäiväksi ori pääsi takaisin tarhaan, jonne se on jo kesälaitumilta palannut. Syksyn kilpailukausi häämöttää, mikä tarkoittaa, että työnteko alkaa taas pian. Onneksi Murphy on hyvin innokas tekijä!

copyright © Berryard Ponies | pics © Satu Pitkänen
Tämä on virtuaalitalli / Tämä on virtuaalihevonen