Brallaghan Dai

VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I

VH20-035-0107
connemara, ori, 147 cm, ruunikko
syntynyt 12.03.2020 | 8 vuotta
kasvattaja Brallaghan Stables, omistaja Cery (VRL-02116)

kilpailee kouluratsatuksessa
ko: vaB, re: 50cm

Joskus oikein naurattaa katsoa valokuvia tai videoita Daijusta näyttelyissä tai kisoissa. Se on valtavan komea ori, kohtuullisen hyvällä kropalla varustettuna, mutta tuo kaikki jää valitettavasti arjessa aika vähälle huomiolle. Dai on nimittäin se poni, joka nauttii möyriä kurassa, vesilätäkössä, piehtaroida esimerkiksi kuivuneissa jätöksissään - ja se kaikki on sen mielestä parasta. Jos siis saavut katsomaan Daijua kotitallille kisakauden (tai kisaviikonlopun) ulkopuolella, et välttämättä meinaa uskoa sitä samaksi oriksi, joka niin edukseen esiintyi kehässä. Onneksi nämä ovat vain ulkoisia seikkoja, joten sisin säilyy aina yhtä kultaisena niin kotona kuin reissusakin.

Dai on monitoimiponi, joka tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa. Oriksi se on varsin vätys, vaikka turha kieltää, etteikö kaunis naisseura saisi askelta hieman koreammaksi ja turpavärkkiä yläilmaan. Mutta lähtökohtaisesti se on herrasmies ja hyvä käytöksinen. Dain antaminen pienemällekin hoitajalle ei ajatuksena arista, tosin massiivisesta ruhostaan saattaa olla enemmän haittaa. Daille voi toimittaa lähes minkä vain hoitotoimenpiteen, eikä se laita vastaan. Kaikessa on kyllä varjopuolensa, Dailla nimittäin uskomaton ystävällisyys ja kaikki-käy-asenne verhoutuu myös laiskuudeksi. Se menee varmasti sieltä mistä aita on matalin, eikä kaihda keinoja siinä. Viikottain Daiju saa jonkun hyväuskoisen lankaan ja onnistuu välttämään milloin minkäkin hänelle raskaan toimenpiteen.

Ratsuna Dai on onneksi paljon motivoituneempi, kuin maastakäsin. Sillä on kaksi vaihdetta; joko tehdään tosissaan, tai ei tehdä ollenkaan ja hömpötellään. Ensimmäinen kuvaus koskee nimenomaan sileällä työskentelyä ja koulukiemuroiden huippuunsa hiomista. Jälkimmäinen Dai taas löytyy useimmiten metsäpolulta laukkaamasta tuulispäänä. Kumpikin Dai on varsin mukava; kun tehdään töitä, se on herkkä (välillä vähän turhankin) ja toimii parhaimmillaan kuin ajatus. Maastossa kaverina Dai on varmajalkainen ja pärjää hyvin myös yksin. Kaverin kanssa Dain on saatava kulkea oma turpa edellä.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Brallaghan Daigar
rnkm 147cm
ii. Digwan Imperial rnkm 146cm iii. Giwnan
iie. Ivanna
ie. Olghans Tynda rn 145cm iei. Torsden
iee. Fritinda Leia
e. Pansy Poppet
rnvk 147cm
ei. Bright Burton rnvk 147cm eii. Barton
eie. Foreyard Flinga
ee. Burnaghan Parissa rnkm 146cm eei. Filbert
eee. Sparkle

i. Brallaghan Daigar on todella kiltti ja yhteistyöhaluinen ruunikonkimo 147-senttinen poniori, joka ei pelkästään omaa hyviä taitoja kouluratsastuksessa, vaan osaa myös hypätä. Pääpainote orin kilpauralla on kuitenkin aina ollut kouluratsastuksessa, vaikka Daigar onkin kyllä hieno näky niin lajin kuin lajinkin kisaradalla!

ii. Digwan Imperial oli hyvin temperamenttinen ja tulisen luonteinen connemaraori. Sillä oli kyllä pohjimmiltaan suuri sydän ja tarvittaessa se osasi jopa käyttäytyä siedettävästi, mutta herkkä ja reaktiivinen se ainakin oli niin kotitallilla kuin kilpailuissakin, se on kyllä varmaa. Säkäkorkeudeltaan poni oli 146 cm.

ie. Olghans Tynda oli ruunikko koulutamma, jolta säkäkorkeutta löytyi noin 145 senttimetriä. Poni ei ollut mitenkään erityisen menestynyt kouluratsastusurallaan, mutta sen kanssa oli aina varmasti hauskaa kisamatkoilla neidin pirteän ja hieman myös arvaamattoman perusluonteen ansiosta. Kieltämättä nätin ulkonäön Tynda kyllä omasi, mutta sen sijaan sen liikkeissä olisi ollut parantamisen varaa.

e. Pansy Poppet on erityisesti näyttelyissä menestynyt mutta kuitenkin kouluratsastuksessakin taidokas tamma, joka omaa kauniin ruunivoikon värityksen ja säkäkorkeutta 147 senttimetriä. Sitarta on erityisen hyväluonteinen poni, joka liikkuu koreasti ja käyttäytyy aina rauhallisesti.

ei. Bright Burton omaa todella paljon yhdennäköisyyttä tammavarsansa kanssa - molemmilla niistä on ruunivoikko väritys ja korkeuttakin löytyy tasan saman verran. Luonteessa kuitenkin näillä kahdella on eroja, sillä Burton on ennemminkin vähän liian energinen ja touhukas poni, ja aiheuttaa valitettavan usein myös kaaosta. Toisaalta ori oli kouluradoilla aina suuri ilo silmälle lennokkaiden liikkeidensä kanssa.

ee. Burnaghan Parissa oli 146 senttimetrin korkuinen nätin ulkomuodon ja lempeän luonteen omaava kouluratsastuksessa hyvin menestynyt ponitamma. Väriltään Parissa oli ruunikonkimo, ja se omasi kauniin kiiltävän karvapeitteen sekä pitkän mustan harjan. Kouluradoilla tamman bravuureja oli aina erityisesti askeleenpidennykset ja siirtymät.

Sukuselvityksestä kiitos Emmy!

Jälkeläiset

s. 31.8.2020, o. Berryard Daighar (e. Skalberg Ariadne), omistaja JP, Hopewood Connemaras
s. 19.7.2021, t. Berryard Essie (e. O'Hurley Elbella), omistaja Mari H

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

30.09.2020 KRJ-Cup (Hiivurin Suomenhevoset), vaativa B, 1/97 31.05.2021 KRJ-Cup (Teilikorpi), helppo A, 5/188

Kouluratsastuksessa 2491.8 op. (vaikeustasolla 6/5)

Tahti ja irtonaisuus 1436.21 p.
Kuuliaisuus ja luonne 1055.59 p.

Kantakirjapalkinto

20.10.2020 pistein 20 + 20 + 20 + 20 = 80p. KTK-I

Laatuarvostelupalkinto

31.08.2021 pistein 9 + 42 + 16 + 20 + 14 = 101p. KRJ-I

Näyttelyt

27.08.2020 NJ-näyttelyt (Golden Leaves), MVAsert/BIS1, pt. Vibaja
14.10.2020 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud), irtoSERT, pt. alaera
22.10.2020 NJ-näyttelyt (Ponitila Adina), irtoSERT, pt. alaera
02.12.2020 NJ-näyttelyt (Safiiritiikeri), MVAsert/BIS1, pt. Terhi

Päiväkirja

Lauantai 7.8.2021

Viimeisenä päivänä, lauantaina, käytiin Jossun kanssa jälleen perusasioita läpi. Kaikenkaikkiaan olo näiden kolmen päivän tehotreenin jälkeen oli kaikkensa antanut, mutta myös hyvin kiitollinen. Dai on mitä mainioin poni ja tällä saimme hyvän pohjan jatkaa syksyn kisakaudelle. Myös laatuarvostelutilaisuus lähenee, jossa tietenkin halutaan Daista vain paras puoli esiin.

Tänään harjoiteltaisiin koottuja askellajeja. Ratsukkona toimi Cery jaDai, joille olin jo aiemmin pitänyt estevalmennuksen. Lämmittelyn jälkeen pyysin Ceryä kokoamaan Dain. Ori kulki aluksi koottua käyntiä oikein hienosti, mutta pian se alkoi jo hermostumaan, sen mielestä pitäisi mennä lujempaa. Pyysin vaihtamaan suuntaa ja jatkamaan kootussa käynnissä. Nyt ori oli jo hyvin hermostuneen oloinen, joten pyysin ravia ratsukolta. Koottu ravi oli kaunista, ratsastaja istui hyvin ja hevonen askelsi kauniisti. Kehuin ratsukkoa ja pyysin jatkamaan samaa toiseen suuntaan. Juuri kun ratsukko oli vaihtanut suuntaa putosi maneesin katolta lunta maahan, eihän Dai nähnyt mikä siellä yläpuolella kolisee niin kovasti, joten se otti ja lähti. Dai laukkasi pukitellen useamman kierroksen, Cery istui satulassa kuin takiainen, välillä kaulalla roikkuen. Pian ori onneksi huomasi ettei vaaraa ole ja Cery sai sen taas hallintaan, ravissa jatkettiin jonkin aikaa. Laukkakin oli ratsukolla oikein kaunista. Oikeastaan kaikki kootut askellajit sujuvat tältä ratsukolta oikein hyvin.

Perjantai 6.8.2021

Sama valmentaja piti meitä käsittelyssään koko viikonlopun. Perjantai-iltana vuorossa oli varsin energinen vaativa B-tason treeni.

Saavuin maneesiin kun ratsukko oli jo lämmittelemässä. Dai näytti reippaalta ja se liikkui selkeästi mielellään eteenpäin pyrkien. Orilla tuntui olevan vähän turhaakin virtaa eikä se tuntunut alussa kuuntelevan ratsastajaa sata prosenttisesti, joten aloitimme ihan vain orin saamisella kuulolle yksinkertaisilla pysähtymisharjoituksilla. Käynnistä pysähtymiset sujuivat ongelmitta, mutta ravissa Dai ei ollut täysin mukana ja pysähdyksistä tuli aluksi hätäisiä. Pyysin ratsastajaa istumaan syvemmälle satulaan ja käyttämään vielä enemmän istuntaa orin pysäyttämiseen ja tämä tuotti parin toiston jälkeen tulosta. Siirryimme "itse asiaan". Tarkoituksena oli treenata sulku- ja avotaivutuksia ensin ravissa. Orin takaosa jäi ajottain hieman jälkeen, mutta ratsastaja sai sen muistutuksen avulla helposti mukaan. Kun ravissa oli tehty muutama onnistunut toisto, siirryttiin laukkaan, jossa tehtiin pitkillä sivuilla avoa, mistä vaihdoimme suuntaa koko rata leikkaan mukaan laukanvaihdon kanssa. Avotaivutuksessa ongelmaa ei tosiaan ollut, mutta laukanvaihdot ratsukko teki hieman hätäisesti ja turhan vauhdikkaasti. Päätimme harjoittaa hetken vaihtoja niin, että laukkaa koottiin hieman enemmän ratsastajan istunnalla, jolloin Daikin tuntui keskittyvän paremmin ja vaihtoi tasaisemmin ja tarkemmin. Lopuksi itsenäinen loppuverryttely.

Torstai 5.8.2021

Saimme tallille vierailevan valmentajan Jossun, jonka työskentelytapa ratsukoiden kanssa on vähintäänkin perustavanlaatuista. Puolitoista tuntia oli antoisa ja valmentaja kuvailee sitä seuraavasti:

Dailta ja ratsastajalta halusin nähdä laukkatyäskentelyä, kun kaksikko oli hoitanut lämmittelyn alta pois. Käskin siis koota ponin, nostaa oikean laukan ja kentän toisessa päädyssä pyärähtää pääty-ympyrällä ennen kuin siirryyttiin reippaaseen harjoitusraviin. Sitten ratsukko sai tehdä ravivoltteja sivujen puoliväleihin. Pian aloitimme taivutukset ja muutamat pohkeenväistät. Dai toimi aika huolellisesti ja ratsastaja ja hevonen tasapainottivat toisiaan, mistä pidin. Seuraavaksi asetus vasemmalle ja vasen laukka, jälleen päädyssä laukkaympyrä, siirtyminen harjoitusraviin ja ravissa reipas voltti. Ori nosti laukan pienen epäräinnin jälkeen ja ratsastaja sai tehdä pidätteen siirtymisessä. Huomasin nämä ja käskinkin ratsukon ravaamaan kiemurauraa, muistaen myös taivutukset. Kohta ravista laukkaa ja uran lopussa siirtyminen ravin kautta käyntiin, tällä kertaa hienosti. Kiitin ja päästin ratsukon loppukäynneille.

copyright © Berryard Ponies | pics © Satu Pitkänen
Tämä on virtuaalitalli / Tämä on virtuaalihevonen